kystbyen-slemmestad

Kystbyen Slemmestad
- stedet for de gode opplevelsene

Fellesskap, det gode liv ved sjøen, kultur og industriarv. Med nær 10 000 innbyggere er Slemmestad et intimt tettsted i Asker kommune. Det som tidligere var et industrisamfunn for sementproduksjon, er i dag et levende sentrum med et rikt kulturtilbud, nærhet til natur og sjø, og alt som trengs for å leve et komfortabelt og aktivt liv.

Lokalt særpreg

Med Oslofjorden og marka som nærmeste nabo har Slemmestad umiddelbar nærhet til flotte tur- og sykkelstier, lysløyper, kyststi, sjø og andre naturopplevelser. Det varierte landskapet legger til rette for aktiviteter for alle aldre gjennom hele året, og kan nytes fra mange flotte utkikkspunkter.

Slemmestad er også kjent for å være en skattekiste for deg som er interessert i stein og fossiler. Innenfor et lite område –  Fossildalen – finnes det nemlig rester av liv fra langt tilbake i tid, sammen med utallige typer bergarter og mineraler. Det er først og fremst ute den spennende geologien er å finne, men inne på Slemmestad geologisenter finner du utstillinger av områdets fossiler, bergarter og mineraler.

Slemmestad byr også på et yrende kulturliv. Lokal musikk, gallerier og håndverkstudioer er bare noe av det som rører seg her. I sentrum av det hele finner du Sekkefabrikken Kulturhus og Slemmestad innbyggertorg – to sentrale møteplasser for kulturlivet, beboere og besøkende.

Intimt og pulserende

Slemmestad sentrum finner du nesten helt nede ved vannkanten. Her er det er oppført en midlertidig paviljong som huser en rekke lokale tilbydere. Nyt en deilig lunsj, fersk bakst eller en kopp kaffe på Café Plenum. Mel fra Hurum, kaffebønner fra Vøyenenga og syltetøy fra Røyken er bare noen eksempler på deres gode råvarer med kort reisevei.

For matinteresserte er det også verdt å ta turen innom Smak av Italia for italienske delikatesser, og ikke minst Sjokoladehagen, hvor du finner et bredt utvalg av eksklusiv belgisk sjokolade. Er du interessert i kunst og håndverk er Galleri Kalk og MM keramikkstudio midt i blinken. På paviljongen finner du også Best Frisør, Magnolia hudpleie og Fotklinikken, og i flere av de gamle industribyggene holder det nå til sykkelverksted, elektriker og flere andre lokale tilbydere. Har du behov for et større utvalg butikker ligger Rortunet kjøpesenter kun fem minutter unna i gangavstand, med over 45 butikker og spisesteder.

En by vokser frem

Slemmestad er et satsningsområde for Asker kommune, og gjennomgår nå en transformasjon fra tettsted til by. Med beliggenhet midt i storkommunen Asker, vil Slemmestad være en naturlig møteplass for hele Askers befolkning, og Asker kommune gjør store investeringer i både infrastruktur og utvikling av et nytt innbyggertorg. Slemmestad Brygge AS skal bygge 1300 nye boliger og 55.000 kvadratmeter næringsareal, samt tilrettelegge for 2000 arbeidsplasser.

Den nye kystbyen Slemmestad skal bli et sted med yrende liv, varme og puls, servicetilbud, matopplevelser og flotte uteplasser – alt tilrettelagt for det gode liv langs kysten.

Slemmestad før og nå

Frem til etableringen av sementfabrikken Christiania Portland Cementfabrik (CPC) i 1888, var Slemmestad først og fremst et jordbrukssamfunn. Da sementproduksjonen ble igangsatt oppstod et eget industrisamfunn i Slemmestad. Faktisk var CPC i flere år den eneste sementprodusenten i Norge.

På 70-tallet jobbet nesten 900 mennesker i fabrikkene, og hele samfunnet i Slemmestad ble bygget opp rundt dem. Industrien gav arbeid til innbyggerne, bygget boliger for ansatte og gav støtte til dem som bygget hus selv, i form av gratis tomter, sement, tilskudd og rimelige lån. Fabrikken bidro også med midler til kultur- og idrettsaktiviteter, og finansierte både bygging av offentlig bad og idrettsanlegg.

Da fabrikken ble lagt ned i 1989 gikk Slemmestads industrisamfunn inn i en ny epoke. Deler av fabrikkområdet ble omgjort til «Odden», som nå er et boligområde og båthavn. Andre deler ble brukt til næringsvirksomhet og kulturliv – blant annet Sekkefabrikken Kulturhus.

I dag er Slemmestad et levende sentrum for beboere og besøkende, med et rikt service-, kultur- og aktivitetstilbud, skole, boliger og ikke minst nærhet til sjø og natur. De neste 10-15 årene står Slemmestad overfor en spennende utvikling, med transformasjonen fra tettsted til by med et fantastisk bygulv og boliger som skal smelte sammen til en ny, spennende og livlig by.

Kystbyen Slemmestad