kystbyen

Nytt levebrød

2024-07-05

«De små bakeriene har gjort comeback i Norge. Hvor mye er det greit å betale for et brød?»
Dette skriver de i A-magasinet i dag 5. juli. Pål Vegard Hagesæther har skrevet en lang artikkel om norske brød, med foto av Martin Slottemo Lyngstad.

Vi er stolte av å ha Café Plenum her i Slemmestad, som etablerte seg for 6 år siden! Den gang var det lokaler i en brakkerigg. Nå har de flotte lokaler utenfor innbyggertorget i Slemmestad og en fin avdeling i Heggedal - med godt besøk igjennom hele uka.

Ludvig Myhre Andersen (27) er en av de dyktige bakerne hos Café Plenum som har utviklet brødtilbudet med nye brødoppskrifter. I fjor kom han på tredjeplass i NM i baking. Med stabile salgstall har de en solid arbeidsplass, med godt besøk av kunder, og deres bakervarer er blitt veldig godt kjent langt utenfor bygda Slemmestad. Brød, kaker, kringler og godsaker pryder disken i den hyggelige kafeen. Café Plenum er et av de ekte håndtverksbakeriene som baker brødene fra bunnen av, og det vil de fortsette å gjøre. Kunden er villig til å betale mer for gode brød, som har blitt dyrere de siste årene. I dagens A-magasin kan du lese hele saken om «Gi oss vårt daglige brød». Og ta gjerne turen innom Café Plenum i sommer og smak på et av de deilige ferske brødene en varm sommermorgen. 

Hele artikkelen kan leses her, men du må ha bruker for å åpne den. 

Oppskrift: grovt speltbrød fra Café Plenum


(Alt i vektprosent basert på mengde mel.)

100 prosent sammalt speltmel 
120 prosent vann 
25 prosent surdeig av sammalt rug 
20 prosent ristede sesam- og valmuefrø 
2,2 prosent salt 
2 prosent rugmalt eller maltpulver

Dette er rug varmet opp for å spalte ut sukkeret. Elt sammen rugmalt, salt, mel, surdeig og 60 prosent av vannet til en fin og smidig deig. Når deigen består glutentesten, tilsett resten av vannet og frøene. Sett til heving i tre timer, og vend deigen hver time.

Del i emner på 850 gram. Form til en ball. La hvile i 20 minutter. Rull deigen i frø. La stå i kjøleskap over natten.

Stek på pizzastein. Varm steinen til 250 grader. Sett ned til 230 grader når du setter brødet inn. Stekes i 45 minutter, gjerne med 10 sekunder damp i begynnelsen. Du kan også steke i brødet i jerngryte. Da er steketiden 20 minutter under lokk og deretter 25 minutter uten lokk.

Ønsker du å holde deg
oppdatert om alt som skjer i
Kystbyen Slemmestad?