kystbyen

Fokus På: FioriBlomster AS

I Asker kommune bidrar FioriBlomster til et vakrere samfunn med deres økologiske snittblomster og spiselige blomster. FioriBlomster AS, som holder til i Vollen, har blitt en møteplass for planteelskere, frivillige, skolebarn og mennesker som har falt utenfor arbeidslivet.


Publisert: 13.03.2024

Gründer og daglig leder Siw Bjelland er biodynamisk gartner, birøkter og har et hjerte for bærekraft og sosialt entreprenørskap. 

– Når vi tenker «kortreiste råvarer» tenker nok ikke så mange på blomster. Men den globale blomsterindustrien forurenser kloden med enorme klimautslipp, giftige plantemidler og kunstgjødsel. Vi driver med økologisk og lokal dyrking så vi kan tilby giftfrie, kortreiste og vakre blomster i sesong. Målet er at flere blir bevisste på betydningen av hvor blomstene deres kommer fra, sier Siw.

 Alt fra spiselige stemorsblomster og fioler til vakre blomsteroppsatser leveres til spisesteder, privatpersoner og arrangementer. Noen av Oslos mest anerkjente restauranter bruker produkter fra FioriBlomster i sine lekre middagsretter, desserter og drinker. 

Siw og hennes med-partnerne Nils Arne Helgerød og Monica Hjemsæte driver også med mye mer enn salg. 

– Nede i et kjellerlokale i Slemmestad holder vi på med et spennende prøveprosjekt støttet av Innovasjon Norge. Her eksperimenterer vi med innendørs hydroponisk dyrking, altså dyrking i vann, av spiselige blomster. Prosjektet skal avsluttes i år, sier Siw.

 De vant tittelen som «Årets gründer 2022» i Asker for deres nytenking. Blomstergården er åpen mellom mai og september, og tilbyr selvplukk i høysesongen. Du kan delta på kurs i alt fra blomsterbinding, dekorasjoner og dyrking. Årets høydepunkt – og mest smakfulle – arrangement er den årlige Blomster- og Kakefestivalen deres i september. 

– Mangfold og inkludering er viktig for oss, og gjennom vår ideelle forening FioriBlomster Besøks- og Kompetansegård tilbyr vi tilbyr arbeidstrening for unge og voksne i samarbeid med NAV. Vi jobber i tillegg med den globale organisasjonen World Wide Opportunity on Organic Farms, for å ta inn personer fra hele verden til opplæring. Med folk fra blant annet Australia, Storbritannia, Mexico og USA blir det internasjonalt på gården! Det er også alltid hyggelig med frivillige som bidrar på dugnadshelger og i høysesongen, avslutter hun.

 Les mer om FioriBlomster her: https://www.fioriblomster.no

Ønsker du å holde deg
oppdatert om alt som skjer i
Kystbyen Slemmestad?