kystbyen

En WOW-opplevelse

Ewa Szczepanik er seniorarkitekt hos TAG, og prosjektleder for Vaterland. Hun fikk en ordentlig WOW-opplevelse første gang hun besøkte Slemmestad.


Publisert 25.05.22

3D illustrasjon: Kun ment som illustrasjon og avvik kan forekomme. © TAG Arkitekter

- Min første tanke var “Jøss, dette ligger jo kjempefint til!”, ler Ewa. 

De store kontrastene mellom fortid og nåtid, og mellom natur og gammel industri gjør Slemmestad til et særlig spennende sted å utvikle:

- Med havet rett utenfor, og en historisk bebyggelse med stor bevaringsverdi, er jo dette en helt unik destinasjon sentralt langs Oslofjorden. Geologien i området er også helt spesiell, og du kan snuble over fossiler når du er ute i naturen. 

Men Slemmestad er foreløpig en litt skjult perle.

- Derfor er dette prosjektet også så viktig. Vi skal jo lage en ny bydel, og da er vårt store suksesskriterium at det skal bli et levende og yrende sentrum, med gateliv året rundt.

Og hvordan har dere løst dette? 

- Arkitektene, landskapsarkitektene og interiørarkitektene har jobbet veldig mye med overgangene mellom det som er innendørs og det som er ute. Vi ønsket et utadvendt fasadeliv, med inspirasjon fra for eksempel Grünerløkka. Landskapsarkitektene har også brukt beplantning og mindre landskapselementer for å skape gode plasser for lek og opphold. 

Slemmestad skal være lekent og romslig.

Det betyr at arkitekturen for eksempel legger til rette for dype vinduskarmer og sittebenker plassert inntrukket i fasaden. Dette gir lune plasser. 

- Vi har etablert soner i ulik skala, som skal by på le og skjerming, selv i kaldt vær.

Så hva vil du si blir det aller fineste med Kystbyen Slemmestad?

- For meg blir det variasjonen! Så kontrastfylt med spennende natur og geologi mot Sekkefabrikken og høye, fantastiske sementsiloer. Og det finnes så mange ildsjeler som ønsker å bidra til at dette skal være en levende by. Slemmestad skal bli et unikt sted, med sjel og en sterk identitet. 

Er det noe som har gitt deg litt ekstra puls under arbeidet? 

- Dette er jo en hel bytransformasjon, og kanskje det viktigste og mest spennende prosjektet jeg har vært med på. Selve arkitekturen og det vi har fått til, er jeg kjempestolt av! Kystbyen Slemmestad vil absolutt bli et moderne, levende og varmt bysentrum, helt sentralt langs Oslofjorden.


Ewa Szczepanik, TAG Arkitekter

Ønsker du å holde deg
oppdatert om alt som skjer i
Kystbyen Slemmestad?