kystbyen-slemmestad

Wilhelm Reich og Norge


DATO

01.03.2023

STED

Slemmestad bibliotek

TID

19:00-20:00

BILLETTPRIS

Gratis

Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge. Foredrag med forfatter og historiker Håvard Friis Nilsen

Legestudent og elev av Sigmund Freud, Wilhelm Reich, og professor Harald Schjelderup møttes i Wien etter første verdenskrig. Interessen for psykoanalysen, det ubevisste og seksualiteten fenget hele verden. Men de politiske spenningene var økende. Demonstrasjonstog og kamper mellom kommunister og nazister preget de tyskspråklige landene, og situasjonen ble farlig.

Etter Hitlers maktovertakelse inviterte Schjelderup Reich til Norge. Han skulle bli her i fem dramatiske år. Blant de norske kulturpersonlighetene Wilhelm Reich hadde i analyse og knyttet seg til, var Sigurd Hoel, Arnulf Øverland, Harald Schjelderup, Nic Waal og Rolf Stenersen. Samtidig hadde han høye forskerambisjoner; Reich ville løse kreftens gåte og avdekke livsenergien som en medisinsk realitet. I hemmelighet møtte han Lev Trotskij, som befant seg i Norge som flyktning da Moskvaprosessene brøt ut. Vidkun Quisling angrep ham som «jødisk seksualpornograf». Snart eksploderte alt samtidig.

I fjor høst kom boken "Du må ikke sove: Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge», og det blir spennende å ta imot forfatter Håvard Friis Nilsen, dr. philos. i moderne politisk historie og professor i samfunnsfag ved Høgskolen i Østfold, til et foredrag om en spennende tid.

Ønsker du å holde deg oppdatert om alt som skjer i Kystbyen Slemmestad?