Fokus på: Skjæltorsdag i Slemmestad
En litt annerledes påsketradisjon
Slemmestad er kjent for sin industrihistorie knyttet til sementproduksjon. Slemmestad har røtter som et arbeidersted, der sementfabrikken dominerte både økonomien og det sosiale livet i over hundre år. Dette er nok mye av grunnen til den spesielle påsketradisjonen, da beboerne flest ikke hadde råd til hytte på fjellet. Et naturlig samlingspunkt ble stranda, og det startet på Sølvnibben i ca. 1960. Dette har med årene utvidet seg til flere strender, og blant annet på Bjerkåsholmen og Tåje pleier det også å være fullt av folk i alle aldre. Dette er en dag for hele familien, og ungdommen har holdt det gående med å samles som store gjenger som har det gøy hele dagen. Mange har pleid å ta feiringen videre på den tidligere lokale puben eller Sekkefabrikken utover kvelden.
Hvorfor Skjæltorsdag?
I Slemmestad er det for mange vanlig å kalle Skjærtorsdag for Skjæltorsdag. Det er fordi denne tradisjonen fra langt tilbake har gått ut på å samle og koke blåskjell på stranda og nyte sammen med familie og venner. Mange griller også pølser eller andre ting på bålet, for mat må en ha gjennom denne lange dagen.
Det er imidlertid viktig å sjekke varsel i forhold til blåskjell, for det er ikke alltid det som hentes fra sjøen kan spises. Men butikkene i området passer selvfølgelig alltid på å ta inn en hel masse skjell slik at de kan kjøpes og dermed nytes trygt.
Slemmestad har virkelig satt sitt preg på hvordan Skjærtorsdag feires utenfor de tradisjonelle rammene. Om du ikke skal på fjellet eller andre steder i påsken, vil du definitivt finne glede i Slemmestads påsketradisjon.
Ønsker du å lære mer om Skjæltorsdag i Slemmestad, kan du sjekke ut intervjuet fra Mulens Café fra 2020, hvor noen av de som er oppvokst med denne tradisjonen forteller om det. Klikk her for å se videoen.